Mäyräkoiran pentuja

MÄYRÄKOIRAN PENTUJA odotettavissa seuraavan kerran vuonna 2020. 

Omituisen Otuksen Lotan jälkeen Korpiklaanin seuraavat jalostukseen käytettävät karkeakarvaiset mäyräkoirat ovat 2017 syntynyt Ruusa (e. KVA-L Pätkätassu Villi-Muru i. KVA-L KVA-M Arek von der Meerfelde) ja vuonna 2018 syntynyt Korpiklaanin LM Sudenmarja (e. KVA-A Omituisen Otuksen Lotta i. KVA-L KVA-M Arek von der Meerfelde) eli Siru. 

Ruusa astutetaan touko- kesäkuussa 2020 Omituisen Otuksen Obelixilla (MÄAJ1) ja Siru keväällä 2021.

Ruusalle on valittu ajolinjainen uros. Uroksen valinnassa otamme huomioon myös sen, että pentueen koirista ei tulisi ylisuuria. Ruusan vahvojen luolsukujen ansiosta odotamme pentujen toimivan niin  luolametsästyksessä kuin ajometsästyksessä. Ruusan ja Obelixin yhdistelmä Kenneliiton jalostustietokannassa.

Sirulle valitaan uros samanlaisilla perusteilla kuin Ruusallekin.

Pentuvaraukset puhelimitse.

Karkeakarvainen mäyräkoira KVA-A Omituisen Otuksen Lotan ja KVA-A M13 Nipen yhdistelmästä syntyi mäyräkoiran pentuja 10.04.2019.

Mäyräkoiran pentuja syntyis kolme, joista yksi pentu kuoli juuttuessaan

Saaga ja Nalle

synnytyskanavaan. Eloon jäi uros ja narttu. Kuollut uros pentu painoi 460 grammaa. Eloon jääneet pennut painoivat noin 350 grammaa. Pennuille on jo annettu nimet. Narttu pennun nimi on Korpiklaanin LN Tähtisaaga ja uros pennun nimi on Korpiklaanin LN Karhun Woema. Pennut ovat ottaneet haparoivia ensi askelia ja juuri tänään saavat ensimmäisen kiinteän aterian     

Korpiklaanin LN Karhun Woema eli Nalle

 

Korpiklaanin LN Tähtisaaga eli Saaga

___________________________________________________________

Lotta päätettiin vielä astuttaa, koska Korpiklaanin kenneliin haluttiin vielä Lotasta yksi ajava mäyräkoira. Kenneliin jää siis tästä tulevasta LN- pentueesta yksi narttupentu.

KVA-A Omituisen Otuksen Lotta

Lotan ja Nipen yhdistelmä koiranetissä.

Lotan kahden edellisen pentueen urokseksi on haluttu valita sellainen koira jolla on sukutaulussa luolasukuja. Lotan sukutaulussa on sellaisia haukku herkkyyttä periyttäviä koiria, että pentueiden urosvalintaan on syytä kiinnittää huomiota. Korpiklaanin LK- ja LM- pentueessa on havaittu, että ko. tavoite saavutetiin. Pentuiden koirat herättelevät pääsääntöisesti yksittäisiä haukahduksia. Molemmissa pentueissa on myös pienpetojen pyyntiin käytettäviä koiria.

KVA-A M13 Nippe

Nippe valittiin LN- pentueen isäksi, koska Nippeä on käytetty Omituisen Otuksen koirille aikaisemmin ja jälkeläisistä on tullut erinomaisia metsästyskoiria ja myöskin koekoiria.

KVA-A M13 Nippe

Nipellä on hienoja jälkeläisiä ja osalle Nippe on periyttänyt myös luontaista laajaa hakua. Nipen jälkeläisnäytöstä on todisteena koiranetissä olevat koetulokset. Lotan jälkeläisiä yhtä koiraa lukuunottamatta ei ole kokeissa käytetty, mutta oikein hyviä metsästyskoiria niistä on kyllä tullut. LM- pentueen koiria on mennyt kokeessa käyville metsästäjille, joten jos pennut ajavat riittävän hyvin, niin eiköhän koekäynnit hiukan lisäänny.

KVA-A M13 Nippe

Nippe asustelee Porissa, ja sitä käytetään pääsääntöisesti peuran ja kauriin metsästykseen.

Jo 4 kuukauden iässä Nippe ajoi ensimmäisen kerran jänistä, ja 8 kuukauden iässä sen ajosta kaadettiin ensimmäinen valkohäntäpeura. Nipellä on hyvä ja laaja haku, minkä lisäksi se on erittäin sitkeä ajuri. Itsenäisyydestä huolimatta se toimii hyvin yhteistyössä ohjaajansa kanssa. Nippe on tarvittaessa myös erittäin rohkea ja sitkeä luolatyöskentelijä.

Metsästyksen lisäksi Nippe harrastaa aktiivisesti TOKOa. Nippe on perusluonteeltaan iloinen, kiltti ja sosiaalinen koira. Nippeä pystyy myös lenkittämään vapaana kotiseudun vahvasta peurakannasta huolimatta. Nippe on aina ollut terve, ja sillä on erittäin helppohoitoinen niukka karva. Nippe elää viiden koiran laumassa. Se tulee toimeen myös perheen kissan, kanin ja kanojen kanssa.

KVA-A M13 Nippe

Nippe on periyttänyt ajo-ominaisuuksiaan erittäin hyvin, ja sen jälkeläisillä on jo mukavasti koekäyntejäkin takana. Myös mukava luonne ja helppo karva tuntuvat periytyvän jälkeläisiin vahvasti.

Lotan jälkeläisten metsästyskäytöstä tarinaa Korpiklaanin pentueet sivulla ja Korpiklaanin kennelin facebook sivulla.

Metsästyskauden 2018- 2019 KVA-A Omituisen Otuksen Lotan ja Lotan jälkeläisten saaliita sekä huomionosoituksia kolmesta eri pentueesta.

Korpiklaanin LM Tervaskanto eli Taisto 06.12.2018 Nokia

 

Korpiklaanin LM Tervaskanto eli Taisto 15.12.2018 Nokia

 

Korpiklaanin LM Ukonkivi eli Ukko 12.01.2019 pentutapaamisessa Ypäjällä

 

Korpiklaanin LM Rautakilpi eli Toveri 12.01.2019 pentutapaamisessa Ypäjällä

 

Omituisen Otuksen Lotta 29.12.2018 Ypäjä

 

Korpiklaanin LJ Kipakka Ronja eli Ronja 04.01.2019 Hankasalmella

 

Korpiklaanin LJ Tuimakas Sisu eli Sisu 04.11.2018 Pieksämäellä

 

Korpiklaanin LJ Kipakka Ronja Hankasalmella 08.12.2018

 

Korpiklaanin LP Jahti-Lilli valittiin Virolahden RHY:n vuoden metsästyskoiraksi v. 2018
Korpiklaanin LM Ukonkivi eli Ukko 17.11.2018 Valkeala

 

Korpiklaanin LM Louhetar eli Kerttu 06.10.2018 Pernaja

 

Omituisen Otuksen Lotta ja pennut Korpiklaanin LM Sudenmarja eli Siru ja Korpiklaanin LM Kairankutsu eli Mauri Ypäjän MS syksyn 29.09.2018 aloituksessa

 

Korpiklaanin LM Kairankutsu eli Mauri 13.10.2018 Ypäjä

 

Korpiklaanin LJ Tuimakas Sisu 02.02.2019 Pieksämäki

Metsästys mäyräkoiralla peuratiheällä alueella

Tässä esimerkki mitä tarkoittaa peuratiheimmällä alueella=> Joulukuun lopussa 2017 oli seuramme alueella peurajahtia koirilla. Metsästykseen ensimmäiseen vetoon valittu alue oli noin 3 km pitkä ja noin 1 km leveä metsäkaistale, jonka ympärillä on peltoja. Passimiehiä oli noin kymmenen ja he näkivät noin 100 peuraa poistuvan metsästettävästä alueesta. Lotan haku ko. alueessa kesti noin 10 min ja ajo saman verran, kunnes ajettava peura saatiin kaadettua. Haku kesti 10 min sen takia, että suuri  jälkien määrä vaikeutti peuran ajoon saamista.

 

Tässä vedossa kaadettiin yhteensä kahdeksan peuraa ja yhteensä alueessa oli samanaikaisesti neljä koiraa. Koirat laitetaan alueeseen sisään eri kulmista ja tässä vedossa muut ammutut peurat olivat ns. karkkoja eli karkkosivat koirien edestä passeihin. Päivän toisessa vedossa kaadettiin vielä 4 peuraa, joista yksi oli koiran edestä ammuttu.

Alla tarinaa kolmesta edellisestä pentueesta

LM- pentue

KVA-A Omituisen Otuksen Lotta  on astutettu KVA-L KVA-M Arek von der Meerfeldellä. Pentue syntyy noin 22.02.2018.

Odotan LM-pentueen  pentujen olevan ajossa herättelyltään niukkoja tai ei ainakin sellaisia, että ajon alkamisen selvästi huomaa. Odotan Arekin myös tuovan pentueeseen ainakin joitakin normaalikokoisia pentuja ja jotkut pennut lienevät karvaltaan niukkoja. Näitä mäyräkoiran pentuja voidaan käyttää metsästykseen maan päällä sekä alla.

Lotalta joulukuussa 2017 ammuttu peura.

Lotta ultrataan noin 20.01.2018 jolloin tiedämme onko astutus onnistunut. => Lotan ultrassa havaittiin useampia pentuja.

Lotan ja Arekin yhdistelmä jalostustietokannassa.

Kun asuimme Etelä- Savossa ennen vuotta 2015, niin Lotta pääsi ajamaan peuraa tai kaurista hyvin harvoin. Lotta ajoi siis pääasiassa jänistä. Entisellä kotiseudulla Pieksämäellä oli yksi jänis kolmea neliökilometriä kohden. Ajettavaa ei siis joka kerta löytynyt. Lotalla oli välillä hyviä jänisajoja, mutta välillä oli vaikeaa.

Muutimme Punkalaitumelle vuonna 2017 ja alkusyksystä Lotan peura-ajot olivat alle 30 min. Me asumme Suomen peuratiheimmällä alueella ja täällä on leveät peuranpolut mitä pitkin peurat kulkevat. Eli hajuja on siis paljon. Lokakuun lopussa pystyin ottamaan Lotan parin tunnin ajon jälkeen kiinni, eli parissa kuukaudessa oli Lotta oppinut ajamaan täällä peuratihentymässä.

Korpiklaanin LM- pentue syntyi 19.02.2018

Pentueen synnytys meni hyvin ja mäyräkoiran pentuja syntyi 3 narttua ja viisi urosta. Lotta on synnyttänyt yhteensä kolme pentuetta ja yhteensä 19 pentua. Yksi pentu on keskimmäisessä pentueessa on keisarilla

Korpiklaanin LM Rautakilpi eli Toveri Niiranen Ypäjältä

leikattu. Kaikki syntyneet pennut ovat myös jääneet eloon. Lotan todennäköisesti viimeisestä pentueesta jäi yksi narttu kotiin, joka varmaankin perii emältään hyvän synnyttäjän ominaisuudet.

Narttupennut perivät runsaan karvan emältään, mutta karva oli karkeampi kuin Lotalla. Osa urospennuista oli perinyt niukan karvan isältään.

Kaikilla pennuilla tuntuu olevan terävyyttä luonteessa, jonka huomaa siinä miten pennut toisilleen rähisee.  Ainakin kolmea pentua tullaan käyttämään ajometsästyksen lisäksi luolametsästyksessä. Kodit joihin  Korpiklaanin mäyräkoiran pentuja on nyt mennyt, ovat joutuneet aitaamaan heti pihansa. 

Korpiklaanin LM Ukonkivi eli Ukko Kouvolasta

 

KVA-L KVA-M Arek von der Meerfelde

Olemme käyttäneet Arekia kerran aikaisemminkin, kun KVA-M Korpiklaanin LR Leisku synnytti LA- pentueeseen yhden urospennun.  Arekilla on hyviä jälkeläisiä pääasiassa luolasukuisten narttujen kanssa. Osa pennuista on käynyt luolataipumuskokeessa ja on pennuilta ajostakin riistaa kaadettu. Ajotaipumuksia jälkeläisissä siis on vaikka molemmat vanhemmat ovat olleet luolasukuisia. Lotan ja Arekin pennuissa kyllä ajotaipumukset säilyvät ja toivottavasti saadaan korjattua Lotan isoa kokoa ja liian pehmeää karvaa. 

LJ-pentue

Korpiklaanin LJ pentue yhdistelmästä KVA-A Omituisen Otuksen Lotta ja KVA-L KVA-V Alajoen Jurmu (Kapane) pentue syntyi 13.10.2015.

Mäyräkoiran pentuja syntyi yksi narttu ja kolme urosta. Pennut syntyivät erittäin isokokoisina ja pieninkin pentu painoi yli 300 grammaa.

Kapasen odotan tuovan pentueeseen tiukkuutta äänenantoon, rohkeutta pienpetotyöskentelyyn ja mahdollisesti myös pienempää kokoa. Ja näin myös tapahtui. LJ- pentueen koirat herättelevät selvästi vähemmän kuin emänsä. Kapasen sukutaulu on puoliksi luolasukuinen, joka toi kaivattua parannusta herättelyn määrään.

omituisen otuksen lotta 5
KVA-A Omituisen Otuksen Lotta

Ajavilla mäyräkoirilla on lisääntyneet mm. seuraavat ominaisuudet: herättely eli hakulöysyys, äänen anto hukkatyöskentelyn aikana, suurentunut koirien koko ja pienentynyt työskentelyrohkeus pienpedoilla. Näihin puutteisiin on nyt tarkoitus vastata urosvalinnalla.

KVA-A Omituisen otuksen lotta

Lotta herättelee sopivalla pakkaskelillä joskus jopa liikaakin joten herättelyyn on syytä kiinnittää urosvalinnassa huomioita. Herättelyä on todellakin syytä jalostusvalinnoissa miettiä, koska esim. jänistä ajavissa  suomenajokoirissa herättely ei rodunomaisesti ole ollenkaan sallittua ja silti herättelyä ei ole pystytty kitkemään pois.

ljpentue11

Hukkahaukahtelussa Lotalla on selvä ero ajohaukkuun ja supiakin Lotta ajaa mutta pienempää kokoa kyllä tarvitaan. Evoluutiokehityksessä yksilöiden koko kasvaa väkisinkin, joten kasvuun on syytä kiinnittää huomiota.

Lotan ensimmäinen pentue on tähän mennessä hyvin täyttänyt odotukset. Näistä mäyräkoiran pennuista on tullut huippuluonteisia koiria joista pääosa on osoittanut ajotaipumuksensa alle 7 kk ikäisenä. Korpiklaanin LP Jahti-Lilli on jopa ajanut peuraa, kaurista, jänistä, kettua, hirveä ja supikoiraa. Lotta on siis periyttänyt myös laajan riistavietin omaavia koiria. Korpiklaanin LP- pentueen kuulumisia täällä kennelin Facebook sivustolla.

Lotan ja Kapasen LJ pentueen kaksi urosta ovat ajaneet ensimmäiset kunnon ajonsa puolen vuoden ikäisenä ja näistä Väinö ekat puolen tunnin ajot neljän kuukauden ikäisenä.

Lotan omalle sivulle ja tässä yhdistelmä jalostustietojärjestelmässä.

kva-l kva-v alajoen jurmu

Kapanen eli KVA-L KVA-V Alajoen Jurmu  asustelee Toijalassa ja Kapasella metsästetään sekä maan alla että päällä.

kapanenjapeura1 Rauhallisen ja sosiaalisen luonteen omaavalla Kapasella on ajometsästyksessä hyvä haku ja kuuluva haukku. Kapanen pääsee emäntänsä Eijan ja isäntänsä Jarin kanssa peurajahteihin eri puolelle Suomea. Ajokoe tulos ei tee oikeutta Kapasen ajotaidoille. Eija ja Jari käyvät eri vierasjahdeissa ja siellä ei toimimattomalla koiralla uusintakutsuja tule. Ja heille niitä on tullut ja Kapanen toimii. Kun mäyräkoiraa halutaan uudestaankin jahtiin, on siinä ajotaidoista riittävästi näyttöä.

kapanejapeura3
Alajoen Jurmu eli Kapane ja peura

Ajometsästyksen lisäksi Kapasta käytetään pienpetojahdeissa ja on  työskentelytavaltaan edestä haukkuva kuten mäyräkoirat tyypillisesti ovat. Kapaselta on saatu supia, kettuja sekä mäyriä ja osaa työskennellä myös virkeiden kesämäyrien kanssa. Mäyräthän ovat sulan maan aikaan huomattavasti virkeämmällä tuulella kuin talvisin ja kesällä saattaa erittäin painostava työskentelytapa aiheuttaa koiralle vakavia vaurioita.

Alajoen Jurmu eli Kapane ja tällä kertaa ajosta saatu supikoira
Alajoen Jurmu eli Kapane ja tällä kertaa ajosta saatu supikoira

Kasvatussitoumuksen tehnyt kasvattaja noudattaa Kennelliiton jalostusstrategiaa.

Olemme Kennelliiton kasvatussitoumuksen allekirjoittaneena kasvattajina sitoutuneet Kenneliiton jalostusstrategiaan.

Sen ensimmäisen kohdan mukaan pitää jalostuskoirien olla halutuissa ominaisuuksissa rodun keskitasoa parempia.

Toisen kohdan mukaan jalostukseen sopiva koira on rodunomainen luonteeltaan ja käyttäytymiseltään eikä sillä ole arkielämää haittaavia vaivoja tai ominaisuuksia.

Kolmannen tavoitekohdan mukaan jalostukseen käytettävällä koiralla on hyvä hermorakenne ja rodunomainen toimintakyky, jotta se ei todennäköisesti periyttäisi jälkeläisilleen jokapäiväistä elämää haittaavia ominaisuuksia.

Jalostusstrategian neljäs kohta edellyttää vakavien, koiran hyvinvointia haittavien vikojen ja sairauksien määrätietoista rajoittamista niin, että vain kliinisesti terveitä koiria käytetään jatkamaan sukua.

Viides kohta edellyttää jalostuskoirilta kykyä luonnolliseen lisääntymiseen.

Korpiklaanin kennelin ”säännöt”:

  • Ajatuksemme on, että mäyräkoiran pentuja käytetään metsästykseen ja mielellään niitä käytetään myös kokeissa. Lisäbonuksena on tietysti näyttelykäyttö.
  • Pennut luovutetaan rekisteröityinä Suomen Kennelliittoon, madotettuna useampaan kertaan, tunnistusmerkittyinä mikrosirulla ja eläinlääkärin tarkastamina. Mukaan pennun ostajat saavat pentupaketin, joka sisältää mm. n. 20 sivuisen kuluttasuojalain mukaisen pentuoppaan ja pentumuonaa, jota pennut ovat tottuneet syömään syntymäkodissaan.
  • ljpentue-narttu2Mäyräkoiran pentuja sosiaalistetaan siten, että pennut elävät meillä sisällä muiden koirien ja ihmisten kanssa. Meistä on tärkeää käyttää paljon aikaa pentujen sosialistamiseen, jotta niillä olisi uudessa kodissaan mahdollisimman hyvät lähtökohdat ja tulevaisuuden eväät.
  • Olemme aina pentujen omistajien käytettävissä mm. jos on kysyttävää tai jotakin ongelmia. Kuulemme mielellämme miten Korpiklaanin onnekkaasti Tapio on Korpiklaanin mäyräkoiran kohdellut. Mieluisia uutisia ovat tietysti myös kaikki pentujen kehitykseen kuuluvat uutiset näyttely- ja koekäyntejä unohtamatta.
  • Järjestämme pentujen omistajille ja koirille yhteisiä pentutapaamisia, jossa voidaan porukalla vaihtaa kuulumisia sekä nähdä koiria. 2019 tapaaminen pidetään itsenäisyyspäivän viikonloppuna peurajahdin merkeissä ja sinne ovat tervetulleita Lotan jälkeläiset ”ihmisineen”. 

Pentukyselyt ja ennakkovaraukset vain puhelimitse. Sähköpostin välityksellä emme ota alustavia pentuvarauksia vastaan. Varsinainen pentuvaraus tapahtuu, kun synnytyksen jälkeen on maksettu 200 € varausmaksu viiden päivän kuluessa. Jos maksua ei makseta määräaikaan mennessä alustava varaus purkautuu.

Valitsemme itse pentujen varausjärjestyksen. Koekäyttöön sitoutuneet ovat varausjärjestyksessä kärkipäässä.