Mäyräkoiran pentuja

MÄYRÄKOIRAN PENTUJA syntyy Korpiklaaniin seuraavan kerran vuonna 2019 tai 2020!!

Korpiklaanin LM- pentue syntyi 19.02.2018. Pentueeseen syntyi 3 narttua ja 5 urosta.

Pentueen synnytys meni hyvin. Lotta on synnyttänyt yhteensä kolme pentuetta ja yhteensä 19 pentua. Yksi pentu on keskimmäisessä pentueessa on keisarilla

Korpiklaanin LM Rautakilpi eli Toveri Niiranen Ypäjältä

leikattu. Kaikki syntyneet pennut ovat myös jääneet eloon. Lotan todennäköisesti viimeisestä pentueesta jäi yksi narttu kotiin, joka varmaankin perii emältään hyvän synnyttäjän ominaisuudet.

Narttupennut perivät runsaan karvan emältään, mutta karva oli karkeampi kuin Lotalla. Osa urospennuista oli perinyt niukan karvan isältään.

Kaikilla pennuilla tuntuu olevan terävyyttä luonteessa, jonka huomaa siinä miten pennut toisilleen rähisee.  Ainakin kolmea pentua tullaan käyttämään ajometsästyksen lisäksi luolametsästyksessä. Kodit joihin  Korpiklaanin mäyräkoiran pentuja on nyt mennyt, ovat joutuneet aitaamaan heti pihansa. Tarkoittaako tämä laajaa hakua? Sen saamme varmasti ensi syksynä nähdä.

Korpiklaanin LM Ukonkivi eli Ukko Kouvolasta
Alla perusteluja miksi tälläinen yhdistelmä tehtiin.

LM- pentue

KVA-A Omituisen Otuksen Lotta  on astutettu KVA-L KVA-M Arek von der Meerfeldellä. Pentue syntyy noin 22.02.2018.

Odotan LM-pentueen  pentujen olevan ajossa herättelyltään niukkoja tai ei ainakin sellaisia, että ajon alkamisen selvästi huomaa. Odotan Arekin myös tuovan pentueeseen ainakin joitakin normaalikokoisia pentuja ja jotkut pennut lienevät karvaltaan niukkoja. Näitä mäyräkoiran pentuja voidaan käyttää metsästykseen maan päällä sekä alla.

Lotalta joulukuussa 2017 ammuttu peura.

Lotta ultrataan noin 20.01.2018 jolloin tiedämme onko astutus onnistunut. => Lotan ultrassa havaittiin useampia pentuja.

Lotan ja Arekin yhdistelmä jalostustietokannassa.

Kun asuimme Etelä- Savossa ennen vuotta 2015, niin Lotta pääsi ajamaan peuraa tai kaurista hyvin harvoin. Lotta ajoi siis pääasiassa jänistä. Entisellä kotiseudulla Pieksämäellä oli yksi jänis kolmea neliökilometriä kohden. Ajettavaa ei siis joka kerta löytynyt. Lotalla oli välillä hyviä jänisajoja, mutta välillä oli vaikeaa.

Muutimme Punkalaitumelle tänä vuonna ja alkusyksystä Lotan peura-ajot olivat alle 30 min. Me asumme Suomen peuratiheimmällä alueella ja täällä on leveät peuranpolut mitä pitkin peurat kulkevat. Eli hajuja on siis paljon. Lokakuun lopussa pystyin ottamaan Lotan parin tunnin ajon jälkeen kiinni, eli parissa kuukaudessa oli Lotta oppinut ajamaan täällä peuratihentymässä.

Tässä esimerkki mitä tarkoittaa peuratiheimmällä alueella=> Joulukuun lopussa oli seuramme alueella peurajahtia koirilla. Metsästykseen ensimmäiseen vetoon valittu alue oli noin 3 km pitkä ja noin 1 km leveä metsäkaistale, jonka ympärillä on peltoja. Passimiehiä oli noin kymmenen ja he näkivät noin 100 peuraa poistuvan metsästettävästä alueesta. Lotan haku ko. alueessa kesti noin 10 min ja ajo saman verran, kunnes ajettava peura saatiin kaadettua. Haku kesti 10 min sen takia, että suuri  jälkien määrä vaikeutti peuran ajoon saamista.

KVA-A Omituisen Otuksen Lotta

Tässä vedossa kaadettiin yhteensä kahdeksan peuraa ja yhteensä alueessa oli samanaikaisesti neljä koiraa. Koirat laitetaan alueeseen sisään eri kulmista ja tässä vedossa muut ammutut peurat olivat ns. karkkoja eli karkkosivat koirien edestä passeihin. Päivän toisessa vedossa kaadettiin vielä 4 peuraa, joista yksi oli koiran edestä ammuttu.

KVA-L KVA-M Arek von der Meerfelde

Olemme käyttäneet Arekia kerran aikaisemminkin, kun KVA-M Korpiklaanin LR Leisku synnytti LA- pentueeseen yhden urospennun.  Arekilla on hyviä jälkeläisiä pääasiassa luolasukuisten narttujen kanssa. Osa pennuista on käynyt luolataipumuskokeessa ja on pennuilta ajostakin riistaa kaadettu. Ajotaipumuksia jälkeläisissä siis on vaikka molemmat vanhemmat ovat olleet luolasukuisia. Lotan ja Arekin pennuissa kyllä ajotaipumukset säilyvät ja toivottavasti saadaan korjattua Lotan isoa kokoa ja liian pehmeää karvaa. 

Alla tarinaa kolmesta edellisestä pentueesta.

LA- pentue

Korpiklaanin ja Juha Törmän yhteistyönä KVA-M Korpiklaanin LR Leiskulla ja KVA-L KVA-M Arek von der Meerfeldellä tehtiin LA- pentue, joka syntyi 27.07.2017.

Leisku kuvattiin viikkoa ennen synnytystä ja kaksi pentua oli kuvassa. Synnytys meni ihan ok ja uros sekä narttupentu syntyi. Narttu menehtyi 29.07.2017 ilman ulospäin näkyvää syytä. Pentu tullaan lähettämään Eviraan. Urospentu eli Korpiklaanin LA Loimu voi oikein hyvin ja jäi asustelemaan lähelle syntymäkotiansa.

KVA-M Korpiklaanin LR Leiskun tupla rusakot

Leisku astutettiin 19.05.2017 Arekilla.  Arek on täysin itäsaksalaisilla sukujuurilla varustettu luolakoira. Arekilla on sammumaton metsästysinto ja on sitä periyttänyt myös jälkeläisiinsä. Syyt miksi Arek on valittu Leiskulle on selitetty yllä eli sekä Lotan että Leiskun uroksilta haetaan samoja ominaisuuksia.

Arekin omistaa Mikko Lappalainen, kennel Miklan, Karttulasta. Arekia käytetään sekä luolametsästykseen että ajometsästykseen. Arek on parhaimmillaan luolakoirana ja on työskentelyssään otehakuinen, kuten Leiskukin.

Arekilta lokakuussa 2017 saatu 18,5 kg mäyrä

Odotan, että Korpiklaanin LA-pentueeseen syntyy pentuja, joilla voidaan metsästää sekä maan alla että päällä. Uskon, että LA- pentujen herättely ajettavan riistan haussa on niukkaa. Tämä tarkoittaa siis sitä, että koira  haussa haukahtelee harvakseltaan ja kun ajo lähtee niin sen todellakin erottaa selvästi. LA- pennuissa on myös pienpetotyöskentely ominaisuudet tallella. 

Pentueen sukutaulussa 3/4 luolasukuja ja 1/4 ajolinjaista sukua. Leiskun luolasukuisessa  isälinjassa isä Rekun Rykä ja isän isä Hiidenloukon Formula ovat myös ajavia koiria ja myös ajovalioita.

LK-pentue

Korpiklaanin ja Juha Törmän yhteistyönä astutettiin kk- mäyräkoira  KORPIKLAANIN LR LEISKU KVA-L    KVA-V ALAJOEN JURMULLA. LK- pentue syntyi 30.03.2016

Mäyräkoiran pentuja syntyi kuusi, mutta ilmeisesti herpes viiruksen tartuttamana viisi pentua kuoli vuorokauden ikäisenä. Henkiin jäänyt pentu voi hyvin ja sai nimekseen Korpiklaanin LK Pate. Pate meni Toijalaan ajo- ja luolametsästyskäyttöön. Pate on ajanut puolen vuoden ikäisenä noin parhaimmillaan 45 min peura-ajon. Paten herättely on ollut varsin niukkaa tai puuttunut kokonaan.

LJ-pentue

Korpiklaanin LJ pentue yhdistelmästä KVA-A Omituisen Otuksen Lotta ja KVA-L KVA-V Alajoen Jurmu (Kapane) pentue syntyi 13.10.2015.

Mäyräkoiran pentuja syntyi yksi narttu ja kolme urosta. Pennut syntyivät erittäin isokokoisina ja pieninkin pentu painoi yli 300 grammaa.

Kapasen odotan tuovan pentueeseen tiukkuutta äänenantoon, rohkeutta pienpetotyöskentelyyn ja mahdollisesti myös pienempää kokoa. Ja näin myös tapahtui. LJ- pentueen koirat herättelevät selvästi vähemmän kuin emänsä. Kapasen sukutaulu on puoliksi luolasukuinen, joka toi kaivattua parannusta herättelyn määrään.

omituisen otuksen lotta 5
KVA-A Omituisen Otuksen Lotta

Ajavilla mäyräkoirilla on lisääntyneet mm. seuraavat ominaisuudet: herättely eli hakulöysyys, äänen anto hukkatyöskentelyn aikana, suurentunut koirien koko ja pienentynyt työskentelyrohkeus pienpedoilla. Näihin puutteisiin on nyt tarkoitus vastata urosvalinnalla.

KVA-A Omituisen otuksen lotta

Lotta herättelee sopivalla pakkaskelillä joskus jopa liikaakin joten herättelyyn on syytä kiinnittää urosvalinnassa huomioita. Herättelyä on todellakin syytä jalostusvalinnoissa miettiä, koska esim. jänistä ajavissa  suomenajokoirissa herättely ei rodunomaisesti ole ollenkaan sallittua ja silti herättelyä ei ole pystytty kitkemään pois.

ljpentue11

Hukkahaukahtelussa Lotalla on selvä ero ajohaukkuun ja supiakin Lotta ajaa mutta pienempää kokoa kyllä tarvitaan. Evoluutiokehityksessä yksilöiden koko kasvaa väkisinkin, joten kasvuun on syytä kiinnittää huomiota.

Lotan ensimmäinen pentue on tähän mennessä hyvin täyttänyt odotukset. Näistä mäyräkoiran pennuista on tullut huippuluonteisia koiria joista pääosa on osoittanut ajotaipumuksensa alle 7 kk ikäisenä. Korpiklaanin LP Jahti-Lilli on jopa ajanut peuraa, kaurista, jänistä, kettua, hirveä ja supikoiraa. Lotta on siis periyttänyt myös laajan riistavietin omaavia koiria. Korpiklaanin LP- pentueen kuulumisia täällä kennelin Facebook sivustolla.

Lotan ja Kapasen LJ pentueen kaksi urosta ovat ajaneet ensimmäiset kunnon ajonsa puolen vuoden ikäisenä ja näistä Väinö ekat puolen tunnin ajot neljän kuukauden ikäisenä.

Lotan omalle sivulle ja tässä yhdistelmä jalostustietojärjestelmässä.

kva-l kva-v alajoen jurmu

Kapanen eli KVA-L KVA-V Alajoen Jurmu  asustelee Toijalassa ja Kapasella metsästetään sekä maan alla että päällä.

kapanenjapeura1 Rauhallisen ja sosiaalisen luonteen omaavalla Kapasella on ajometsästyksessä hyvä haku ja kuuluva haukku. Kapanen pääsee emäntänsä Eijan ja isäntänsä Jarin kanssa peurajahteihin eri puolelle Suomea. Ajokoe tulos ei tee oikeutta Kapasen ajotaidoille. Eija ja Jari käyvät eri vierasjahdeissa ja siellä ei toimimattomalla koiralla uusintakutsuja tule. Ja heille niitä on tullut ja Kapanen toimii. Kun mäyräkoiraa halutaan uudestaankin jahtiin, on siinä ajotaidoista riittävästi näyttöä.

kapanejapeura3
Alajoen Jurmu eli Kapane ja peura

Ajometsästyksen lisäksi Kapasta käytetään pienpetojahdeissa ja on  työskentelytavaltaan edestä haukkuva kuten mäyräkoirat tyypillisesti ovat. Kapaselta on saatu supia, kettuja sekä mäyriä ja osaa työskennellä myös virkeiden kesämäyrien kanssa. Mäyräthän ovat sulan maan aikaan huomattavasti virkeämmällä tuulella kuin talvisin ja kesällä saattaa erittäin painostava työskentelytapa aiheuttaa koiralle vakavia vaurioita.

Alajoen Jurmu eli Kapane ja tällä kertaa ajosta saatu supikoira
Alajoen Jurmu eli Kapane ja tällä kertaa ajosta saatu supikoira

Kasvatussitoumuksen tehnyt kasvattaja noudattaa Kennelliiton jalostusstrategiaa.

Olemme Kennelliiton kasvatussitoumuksen allekirjoittaneena kasvattajina sitoutuneet Kenneliiton jalostusstrategiaan.

Sen ensimmäisen kohdan mukaan pitää jalostuskoirien olla halutuissa ominaisuuksissa rodun keskitasoa parempia.

Toisen kohdan mukaan jalostukseen sopiva koira on rodunomainen luonteeltaan ja käyttäytymiseltään eikä sillä ole arkielämää haittaavia vaivoja tai ominaisuuksia.

Kolmannen tavoitekohdan mukaan jalostukseen käytettävällä koiralla on hyvä hermorakenne ja rodunomainen toimintakyky, jotta se ei todennäköisesti periyttäisi jälkeläisilleen jokapäiväistä elämää haittaavia ominaisuuksia.

Jalostusstrategian neljäs kohta edellyttää vakavien, koiran hyvinvointia haittavien vikojen ja sairauksien määrätietoista rajoittamista niin, että vain kliinisesti terveitä koiria käytetään jatkamaan sukua.

Viides kohta edellyttää jalostuskoirilta kykyä luonnolliseen lisääntymiseen.

Korpiklaanin kennelin ”säännöt”:

  • Ajatuksemme on, että mäyräkoiran pentuja käytetään metsästykseen ja mielellään niitä käytetään myös kokeissa. Lisäbonuksena on tietysti näyttelykäyttö.
  • Pennut luovutetaan rekisteröityinä Suomen Kennelliittoon, madotettuna useampaan kertaan, tunnistusmerkittyinä mikrosirulla ja eläinlääkärin tarkastamina. Mukaan pennun ostajat saavat pentupaketin, joka sisältää mm. n. 20 sivuisen kuluttasuojalain mukaisen pentuoppaan ja pentumuonaa, jota pennut ovat tottuneet syömään syntymäkodissaan.
  • ljpentue-narttu2Mäyräkoiran pentuja sosiaalistetaan siten, että pennut elävät meillä sisällä muiden koirien ja ihmisten kanssa. Meistä on tärkeää käyttää paljon aikaa pentujen sosialistamiseen, jotta niillä olisi uudessa kodissaan mahdollisimman hyvät lähtökohdat ja tulevaisuuden eväät.
  • Olemme aina pentujen omistajien käytettävissä mm. jos on kysyttävää tai jotakin ongelmia. Kuulemme mielellämme miten Korpiklaanin onnekkaasti Tapio on Korpiklaanin mäyräkoiran kohdellut. Mieluisia uutisia ovat tietysti myös kaikki pentujen kehitykseen kuuluvat uutiset näyttely- ja koekäyntejä unohtamatta.
  • Järjestämme pentujen omistajille ja koirille yhteisiä pentutapaamisia, jossa voidaan porukalla vaihtaa kuulumisia sekä nähdä koiria.

Pentukyselyt ja ennakkovaraukset vain puhelimitse. Sähköpostin välityksellä emme ota alustavia pentuvarauksia vastaan. Varsinainen pentuvaraus tapahtuu, kun synnytyksen jälkeen on maksettu 200 € varausmaksu viiden päivän kuluessa. Jos maksua ei makseta määräaikaan mennessä alustava varaus purkautuu.

Valitsemme itse pentujen varausjärjestyksen. Koekäyttöön sitoutuneet ovat varausjärjestyksessä kärkipäässä.