Riihivaaran Kira

Kira koiranetissä

Lk- saksanseisoja Riihivaaran Kira syntyi 15.2.2007 ja tuli laumaamme vapun tienoilla 2007. Kira sopeutui mäykkylaumaan nopeasti ja hyvin, tullen pian itsekin ”mäyräkoiraksi”. Kuten sanonta kuuluu, seura tekee kaltaisekseen. Kira yritti pienempänä ahtautua monesti samoihin koloihin tai boxiin minne mäyräkoirat, välillä tosin huonolla menestyksellä.

Luonteeltaan Kira on nöyrä, rohkea ja tasapainoisen oloinen, mutta todellista luupäätäkin tästä pimusta myöskin löytyy. Nykyisin perustottelevaisuus on kohdallaan ja tottelee annetut käskyt oikein hyvin.

Riihivaaran Kira
Riihivaaran Kira

Hyvittelyjä ja silityksiä tämä narttu ei siedä. Siitä alkaa riekkuminen ja vasten hyppiminen välittömästi. Vasten hyppimistä ollaan koetettu erilaisilla keinoilla purkaa pois, mutta sitä keinoa ei ole vielä löytynyt, joka olisi tuon pahan tavan lopettanut. Tämä onkin Kiran ainut ikävä ominaisuus.

Noutokoulutus aloitettiin spontaaninoudon periatteita noudattaen. Keväällä 2008 ja alkukesästä alkoi nouto mennä leikkimiseksi. Asiasta ei enää, neuvotella. Nouto on yks seisojan tehtävistä. Kira on perinyt kohtuullisen kovan luonteen emänsä ja isänsä puolelta. Olen nyt huomannut, että mitä kovempi mutta asiallinen kuri koiralle pidetään sen paremmin hommat toimii. Tämä ei toimi kaikillle koirille vaan koiria on kouluttettava toimivimmalla tavalla. Koiralle ei suututa eikä sitä lyödä tms. Siltä vaan tinkimättömästi vaaditaan ne asiat, mitkä se osaa. Lyhyissä osissa tiukkoja settejä.

Junkkarista 2008 tuli NUO 0. Kylmän linnun nouto ei onnistunut eikä Kira löytänyt riistaa yli 70 hakuminuutista huolimatta.

Lapissa 2008 treenattiin koiraa metsäolosuhteissa pari viikkoa. Koira jaksoi hyvin. Hakua saatiin paremmaksi ja kun oli tuulta niin kuviokin oli kohtuullinen. Oli harvinaiset tuulettomat viikot 2008 reissulla. Puolenkymmentä kertaa päästiin linnulle, mutta törmäys joka kerta. Törmäykset olivat varsin tuulettomissa olosuhteissa. Yhtään väliinjättöa en havainnut. Koira ei seissyt, mutta ei myöskään seissyt tyhjää eikä tuoreita tai vanhempia hajuja. Linnun siivityksen jälkeen Kira pysähtyi käskystä, joka kerta. Kiran ensimmäinen seisonta oli 2009 lehtokurpalla ja neiti heräili pikkuhiljaa riistalle. Pienpetoja mm. supia Kira haukkuu. 2011 syksyllä alkoi palaset täysin loksahtaa kohdalleen, vaikka vesityökoe ei onnistunutkaan. Kiran haku on sopivan laajaa ja peittävää.

Vuonna 2012 Kira toimii kuten kanakoiran kuuluukin. Ylläksen 2012 reissulla oli varsin vähän lintuja, lähinnä nähtiin metsoja. Muutamia seisontoja saatii metsoille, mutta niitä Kiran on vielä vaikea saada pidettyä piikissä. Eipä saatu kummallekkaan koiralle riistatyötä eikä yhtään laukaustakaan tarvinnut ampua. 2013 saatiin sitten ensimmäiset kanalinnut tonttiin.