Kk- mäyräkoira Ruusa (LUT A)

Synt. 20.07.2017 LUTA eli näyttelytulosta vaille KVA-L

Ruusa koiranetissä

Kk-mäyräkoira Ruusa on luolasukuinen, jolle tarjotaan hyvät mahdollisuudet kehittyä ajavana mäyräkoirana. KK- mäyräkoira Ruusan on suku on emän puolelta pääosin suomalainen, jossa on joitakin ajavia ruotsalaisia koiria. Isä on tuotu vanhan Itä- Saksan puolelta ja isän sukutaulun koiria ei ennestään Suomessa kovin paljon ole.

Ruusa jäänee oikean mäyräkoiran kokoiseksi eli painanee aikuisena alle 8 kg. Nyt 10 kk:n ikäisenä Ruusa painaa 6,5 kiloa.

Kk- mäyräkoira Ruusa seuraa peuran jälkiä 5 kk:n ikäisenä

Ruusa seurasi kunnolla peuran jälkiä ensimmäisen kerran ennen joulua 2017 viiden kuukauden ikäisenä. Noin puoli tuntia pellolla olevaa vanhaa jälkeä Ruusa seurasi puoli kilometriä äänettömästi ja tämän puolen tunnin seuraamisen jälkeen otin koiran kiinni.

Kk-mäyräkoira Ruusa on puolen vuoden ikäisenä haukkunut myös kettua ja supia varsin rohkealla otteella.

Ensimmäinen oikea ajo oli 6 kk:n ikäisenä, kun laitoin Ruusan pellolla olevien peurojen perään. Ajo kesti noin 500 metriä metsän sisään. Ei siis mikään mahtava suoritus, mutta se mikä oli hienoa niin Ruusa ajoi ekan kerran jo viidennen harjoituskerran jälkeen.

Kk-mäyräkoira Ruusa ajoi ensimmäisen ajonsa 6 kk:n ikäisenä.

Täällä Punkalaitumella on runsas peurakanta ja peurat käyttävät liikkuessaan jatkuvasti samoja polkuja. Näin muodostuvat vahvat polut joissa on tietysti vahvat hajut. Nuorelle ja/ tai kokemattomalle koiralle on vaikeaa seurata jälkeä peurojen runsaasti käyttämällä polulla.

Ruusa jatkaa ensi syksynä ajoharjoittelua ja harjoitellaan myös luolatyöskentelyä.  Ruusan sukutaulu on niin luolavoittoinen, ettei Ruusaa varmaankaan tarvitse luolaan pakottaa.

Ruusan kanssa sorsastuksen aloituksessa. Kuvassa Ruusan noutama heinuri.

Ruusalla tullaan käymään luola- ja/tai ajokokeissa sen mukaan, kun taitoa on riittävästi. Ruusalla ei metsästetty pienpetoja ennen LUT kokeita ja Ruusaa käytettiin vain kaksissa LUT treeneissä ennen kokeita. Koetuloksista on nähtävissä  taipumus, eikä harjoiteltu toiminta.

Ruusaa on käytetty luolajahdeissa ja peuran metsästyksessä. Ruusa työskentelee maan alla lähellä haukkuen ja sai viimeisimmällä mäyrän tapaamisella (tammikuu 2020) kaksi haavaa silmän alaluomeen. Tämän haaverin jälkeen, ei Ruusa halunnut lopettaa työskentelyä ja Ruusa saatiinkin kiinni vasta tunnin kuluttua. Ruusalla ovat riittävät ajo-ominaisuudet runsaan peura kannan alueella, mutta kaatoja ei syksynä 2019 vielä tullut.

Ruusan otti mäyrältä silmään osumaa.
TULOKSET
LUT kokeet

Loviisa 07.11.2018

Koe alkoi 20.05 päättyi 20.11

TYHJÄN LUOLAN TARKASTUS täydellinen, hieman into ääntä, verkkaisa

Koira hyvin luolaan. Hyvä ilmoitushaukku. Luukkujen avauduttua kettu vetäytyy oik. kulmapesään, jonne koira ei seuraa suoraan vaan harhautuu ensin vasemmalle. Korjaa virheen nopeasti ja aloittaa määrätietoisen painostuksen. Kettu iskee usein ja voimakkaasti. Koira antaa ns. hieman tilaa ja tulee taas. Sama toistuu usein ja koe keskeytetään ennen määräaikaa vahinkojen välttämiseksi. Hyvä haukku ja työskentely. Tyhjä luola ja alun harhailu laskee pisteen. LUT B43 tuomarina Tanja Rinnetmäki.

Rantasalmi 10.11.2018

Koe alkoi 12.21 päättyi 12.27

TYHJÄN LUOLAN TARKASTUS täydellinen, äänetön

Koira luukulle. Ilmoittaa haukkuen ketun. Luukkujen auettua kettu oikeaan peräpesään. Koira seuraa tiiviissä tuntumassa. Työskentelyn aloittaa haukkuen ja kestää ketun hyökkäykset. Ketun taitavuus huomioonottaen koiralta hyvä suoritus. Koe keskeytetään koiran taitavuuden vuoksi. B44 tuomarina Mikko Nissinen.

Rantasalmi 24.11.2018

Koe alkoi 14.25 päättyi 14.35

TYHJÄN LUOLAN TARKASTUS täydellinen, äänetön

Ahdingon jälkeen hiekkaesteelle. Jonkin aikaa mietittyään kaivautui. Hiekkaesteen jälkeen luukulle, jossa ilmaisi haukulla löytäneensä riistan. Luukkujen auettua kettu vas. takapesään. Koira seurasi nopeasti ja aloitti painostuksen. Koiralla on kuuluva ja kiivas haukku. Kettu hyökkäili ja koira aina väisti, mutta painosti tiiviisti kettua. Koe keskeytetään koiran erinomaisuuden vuoksi. A49 tuomarina Seppo Nykänen

NÄYTTELYT

Jämijärvi 17.03.2018

Tuomari Pekka Teini

PEN KP

Lupaava nuori narttu, joka tiivistyy vielä. Hyvä rakenne edessä. Etukäpälissä ulkokierteisyyttä. Erinomainen ryhti ja ylälinja. Hyvät takakulmaukset. Erinomainen turkki ja erinomainen temperamentti.

Hyvinkää 23.09.2018

Tuomari Jaana Helin

JUN H

Pienikokoinen vielä kovin ilmava narttu. Kuono-osan tulisi olla pidempi, purenta ok. Hyvä kaula, hyvä säkä. Köyristää hieman lanneosaansa seistessä. Hyvä viisto lapa. Suora ja lyhyt olkavarsi. Heikko eturinta. Melko lyhyt ja kevytrakenteinen rintakehä. Luisu lantio. Hyvä polvi ja kinnerkulma. Liikkuu reippaasti. Erittäin hyvä karvapeite, mutta trimmaus voisi olla siistimpi. Toivottavasti koira kehittyy parempaan iän myötä.