Saksanmetsästysterrieri Niputtajan Karo

Saksanmetsästysterrieri Niputtajan Karo KVA-M

Synt. 01.05.2017

Karo eli Hilma koiranetissä

Saksanmetsästysterrieri Niputtajan Karo eli Hilma on hankittu Klaaniin Keski- Suomalaisesta Niputtajan kennelistä . Hilmalla on tarkoitus jatkaa luolakoirien kasvatusta Korpiklaanin kennelissä.

Hilma on äärimmäisen terhakka pentu. Saksanmetsästysterrierin on tarkoitus olla otehakuinen luolakoira ja Hilma on ”harjoitellut” otteita Klaanin mäyräkoirien kanssa. Välillä harjoittelu on pitänyt keskeyttää, jotta ei tapahdu haavereita.

11 viikon ikäisenä kävin Hilman kanssa tutustumassa kettuihin ja Hilma jo tiesi mitä ketulle sanotaan.

4,5 kk ikäisenä Hilma kävi treenamassa keinoluolalla siten, että pelti oli koko ajan Hilman ja ketun välissä. Treeni meni Hilman ikään nähden hienosti. Hilma osaa hyvin kulkea putkistossa ja haukkuu innokkaasti kettua.

5 kk:n ikäisenä saksanmetsästysterrieri Hilma on oppinut kulkemaan latojen eli suulien alla ja on halukas myös tarkastamaan maapesän. Hilma ei jää pesään tai ladon alle huvikseen kaivelemaan. Hilman ollessa työelämään tutustumassa on pesät tai ladonaluset aina ensin tarkistettu aikuisella koiralla.

Luolajahdin päätteeksi Hilma tutustui myös elävään kettuun ja myös kuolleeseen kettuun josta ohessa kuva. Nyt Hilma ei yhtään haukkunut.

Kuuden kuukauden ikäisenä saksanmetsästysterrieri Hilma laitettiin kiven alla olevaan pesään, jossa jälkien ja merkkien mukaan piti olla supikoira/ koiria. Hilma meni hyvin alle, mutta haukku oli hyvin varovaista. Hilma haukku aluksi varovasti, mutta haukun kiivaus lisääntyi ja jonkin ajan kuluttua huomattiin kivien raosta, että riista olikin mäyrä. Hilma ei saanut mäyrältä hammasta kuonoon asti, mutta riittävästi mäyrä Hilmaa pelotti, ja Hilma tuli ulos pesästä. Ulos tulon jälkeen ei työskentely intoa enää ollut.

Metsästyksen aloittaminen

Tein Hilman kanssa virheen ja minun olisi pitänyt varmistaa, että ensimmäinen työskentely vapaan riistan kanssa olisi ollut supikoiralla. Otehakuinen koira ei osaa muuta työskentelytapaa kuin hakea otetta. Hilma yritti hakea otetta mäyrästä (siinä onnistumatta) ja mäyrä oli puolivuotiaalle koiralle liian kova vastus. Tämän vuoksi annettiin tilanteen rauhoittua kolme kuukautta.

Tammikuussa 2018 harjoiteltiin riistan kanssa työskentelyä ja helmikuussa saatiin sitten Hilmalle pysäyttävällä työtavalla pari supi pariskuntaa.

Alla olevalla videolla oleva supiainen saatiin pois kolmen tunnin kohdalla, kun patteri Jamppa tuotiin kiljumaan pesälle. Hilma tuli kurkkaamaan ja saatiin pois kiven alta. Tämän jälkeen saatiin rassiin otettua eloton supikoira.

TULOKSET

LUOLATAIPUMUS KOKEET (LUT)

LOVIISA 07.11.2018

Koe alkoi klo 20.28 ja päättyi 20.47

Tyhjän luolan tarkastus täydellinen, intovikinää

Niputtajan Karo eli Hilma 16.12.2018 Nokia. Pysäyttävä työskentely

Koira hyvin luolaan. Hyvä ilmoitus haukku. Luukkujen avauduttua kettu vetäytyy vas. päätepesään. Koira menee oik. kulmaahdinkoon ja palaa hakupesälle. Tulee taas T- pesälle ja tekee saman uudelleen. Klo 20.32 koira tulee ketulle ja aloittaa sahaavan työskentelyn. Etenee lähituntumaan ja kettu iskee. Koira antaa löysää. Klo 20.40 koira lähtee hakemaan uutta reittiä. KLo 20.43 koira tulee takaisin työmaalle ja jatkaa painostusta. Ohjaaja keskeyttää kokeen. LUT -. Tuomarina Taina Rinnetmäki

LUOLAMETSÄSTYSKOE (LUME)

PARAINEN 08.12.2018

Koira laskettiin isohkoon monireikäiseen maapesään. Kokoa pesällä oli n. 25m x 45 m ja syvyyttää 0,5- 2 m.

Koira löytää riistan ja pysäyttää sen hyvin. Koira piti riistan paikallaan hetken ja jatkoi haukkumalla. Riista ja koira siirtyivät noin 2 metriä jolloin koira pysäytti riistan. Koiran työstäessä riistaa haukkumalla koira ja riista siirtyivät pikkuhiljaa kohti suuaukkoa jolloin koeavustaja sai riistan ja koiran haltuun luolan suuaukolta.

Haku 10 min ja riistatyöskentely 52 min. LUME1 hyväksytty.  Tuomarina Janne Isoaho.

NAKKILA 10.03.2019

Ojavalliluolasto, 2 sisäänmenoaukkoa, keskivaikea. Klo 08.30 koira vauhdilla luolaan. 10 min haun jälkeen todetaan riistan löytyneen. Riista ei pysy paikallaan. Kestää aikansa, että koira taas löytää riistan. Nyt kuuluu hyvin mitä luolassa tapahtuu. Melko pian koira pysäyttää riistan. Aikaa kuluu riittävästi ja annan luvan kaivaa reilu metri ja koira pitää riistan paikoillaan. Saaliiksi saadaan supikoira.

Haku 10 min ja riistatyöskentely 80 min.

Niputtajan Karo eli Hilma 10.03.2019 Nakkila LUME1

LUME1 hyväksytty. Tuomarina Jukka Vesala

NÄYTTELYT

JÄMIJÄRVI 17.03.2018

Tuomari Harto Stockmari

JUN H

Rodunomainen vähän hento kokonaisuus, oikean muotoinen pää. Hyvä purenta. Suuret hampaat. Hyvä kaula. Kehittymätön etuosa. Hyvä runko, mutta toivoisin pidemmän rintakehän. Oikein kulmautunut takaosa. Liikkeiden tulee vakiintua. Tarvitsee aikaa.

Hyvinkää 23.09.2018

JUN ERI SERT ROP

Hyvä pää, purenta ok. Vaalaehkot silmät, hyvät korvat. Hyvä ylälinja ja lapakulma. Hieman suora olkavarsi. Hyvä runko ja häntä. Vahva takaosa. Hyvä karvanlaatu. Vetävä askel ja reipas käytös

TAMPERE 05.05.2019

Tuomari Kaisa Metteri- Gold, Suomi

Vielä jalkavalta vaikuttava narttu. Hyvän pituinen pää joka saisi olla syvempi. Vaaleat silmät. Hyvä purenta. Tyylikäs kaula. Hyvä rintakehä. Saa voimistua. Niukasti kulmautunut edestä, riittävästi takaa. Pitkä lanneosa. Saisi liikkua tehokkaammin.

KÄY H